Blog 3: Het salarishuis

Hand op toetsenbord van laptop

Als bemiddelaar van financieel specialisten staan wij bij Finnt in de frontlinie wanneer het gaat om krapte op de arbeidsmarkt. Dagelijks adviseren wij onze opdrachtgevers over de steeds schaarsere profielen. Een veel voorkomend probleem is de CAO, of het salarishuis, waar het FD recent (https://lnkd.in/dtjADsZd) een mooi artikel over schreef.

Het salarishuis is enerzijds nodig om te veel scheefgroei in de organisatie te voorkomen, maar wij zien helaas steeds meer processen stuklopen op het salarishuis. Het probleem hierbij is dat dit salarishuis vaak wordt opgesteld door HR, maar die voelen de pijn niet van de (finance) afdeling, waardoor zeer capabele kandidaten worden afgewezen. En met grote regelmaat gebeurt dit pas na het voeren van 2 à 3 gesprekken, waarbij het soms stukloopt op een verschil in salariswens van slechts EUR 100,-. Hoe zonde is dat.

Het gevaar: het bestaande personeel loopt te lang rond met een te hoge werkdruk, gaat daarom om zich heen kijken en ziet dat bij de buren het salaris een stuk hoger is en solliciteert daar. Met als resultaat: nog minder personeel en bijkomend hogere kosten voor het inhuren van tijdelijk personeel.

Als je in deze markt vasthoudt aan een salarishuis, neem dan eerst een kijk op de arbeidsmarkt, pas het salarishuis eerst aan voor het bestaande personeel en ga pas dan weer de bühne op om nieuw personeel te vinden. Voorkom daarmee dat je tijd, energie en dus ook veel geld stopt in het vinden van nieuwe collega’s die op voorhand al niet in het salarishuis passen.

Vanuit Finnt geven wij graag advies over de finance arbeidsmarkt. Neem gerust contact op: 0628828850 | niels@finnt.nl

Request a call

Let us know when we can give you a call

Belverzoek

Laat ons weten wanneer wij u mogen bellen.